Održana potražna vježba GSS HBŽ

Pročelnik stanice Marino Vidović pokreće vježbu potrage sa ljudima, bespilotnom letjelicom – dron i tri potražna tima sa psima iz GSS HBŽ i HGSS Mostar.

U subotu 10.6.2017, na lokalitetu sela Golubić, uz riječicu Sturbu i na brdu Tribanj održana je stanična vježba Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije u kojoj je sudjelovalo 31 spašavatelj .

Uvježbavana je i kompletna procedura uzbunjivanja preko županijske Civilne zaštite preko čijeg operativnog centra je pristigao poziv za pokretanje potrage za dvije nestale osobe.

Pročelnik stanice Marino Vidović pokreće vježbu potrage sa ljudima, bespilotnom letjelicom – dron i tri potražna tima sa psima iz GSS HBŽ i HGSS Mostar. SAR timovi su podjeljeni po zonama potrage, dok su potražni timovi sa psima pretraživali u odvojenim segmentima. Isprobane su i nove ogrlice za pse sa GPS lokatorom koje je za potrebe HGSS Mostar nabavila Civilna zaštita grada Mostara u sklopu kontigenta ostale spasilačke opreme .

Vježba je trajala 3 sata, primjenjene su razne taktike traganja u terenu, sa korištenjem radio-veze i snimanja traga u GPS uređaje, a nakon nje je napravljen savezni trening potražih timova sa psima GSSuBiH.

Marino Vidović ocjenjuje vježbu vrlo uspješnom i kompletnom. Cijela spasilačka služba GSS HBŽ je bila prisutna i aktivna na vježbi. Prije same vježbe održana su i dva predavanja na temu potrage i rada sa potražnim psima.