Završen tečaj prve pomoći za pripadnike GSS HBŽ

22.člana GSS-HBŽ -a, položili su proteklog vikenda ITLS tečaj koji je održan u Livnu.
Tijekom tri dana održana su predavanja, demonstracije i vježbe iz pružanja prve pomoći za pripadnike stanice GSS HBŽ unutar saveza GSSuBiH.
Tečaj je održan po ITLS medicinskim protokolima održavanja životnih funkcija u izvanbolničkim uvjetima pružanja prve pomoći koju GSSuBiH svakodnevno primjenjuje u svojoj praksi.

 International Trauma Life Support (ITLS) je najpoznatija i najbolja organizacija na svijetu koja sustavno provodi edukacije za izvanbolničko zbrinjavanje traume. Svaki član gorske službe spašavanja prilikom svog školovanja mora položiti tečaj pružanja prve pomoći na nepristupačnim terenima, a ovaj međunarodni ITLS tečaj je praktičan, dinamičan i izazovan jer trenira na realističan način, suvremen je i ažuriran jer je u skladu s najnovijim znanjima i zbrinjavanju traume. Naglašen je timski rad koji funkcionira u stvarnim uvjetima te podiže ljestvicu izvedbe na terenu integracijom terenskog znanja s praktičnom primjenom vještina.

Program tečaja je u potpunosti proveden zahvaljujući instruktorskom timu od pet medicinara predvođeni sa dr. Martinom Orlović, dr. Katarina Hrkač ( HGSS Mostar ), medicinski tehničari Orhan Idrizović, Edin Širić ( GSS Jablanica ) i Damir Vlaho ( HGSS Mostar gorski spašavatelj).
Nakon obavljenog programa tečaja polaznici su pristupili polaganju ispita te je 22 polaznik iz stanice GSS HBŽ-a isti uspješno i položio, koji je jedan od preduvjeta za daljnje školovanje unutar GSSuBiH ( Savez Gorskih Službi Spašavanja u Bosni i Hercegovini ).