Alpiniste zatrpala lavina, za jednim se još traga

Na planini Kamešnica bila je kobna za četiri pripadnika HGSS koji su krenuli na alpinistički izlet.

Tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista, pripadnika HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gopsića i Zadra. Riječ je o Edvardu Retelju (52), Daliboru Filipoviću (32), Domagoju Laušiću (28) i Toniju Đogasu (27).

HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spasitelja i dva liječnika HGSS-a i odveo dvojicu alpinista u bolnicu, dok se za četvrtim još uvijek traga.

Na terenu je više od 40 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg.

Doznaje se da alpinisti imaju višestruke prijelome, no da nisu u životnoj opasnosti, a za Reteljem se i dalje traga.

Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu.

Četvorica alpinista koji su se ranije danas uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti, a dvojica od njih su i naši prijatelji i kolege gorski spašavatelji.

Ova akcija poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime u akciji sudjeluju članovi iz većeg dijela Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. U ovim trenucima okupljaju se novi timovi spašavatelja koji će se rano ujutro pridružiti u potrazi.

U tijeku je akcija spašavanja četvero alpinista na Kamešnici