Lavine na Kamešnici i dalje će prijetiti planinarima

Najiskusniji hrvatski palninar alpinist Stipe Božić, u trenutcima dok je na Kamešnici trajala potraga za smrtno stradalim alpinistom Edvardom Reteljem, u razgovoru za Dnevni avaz upozorio je da će lavine na kamešnici ubuduće biti česta pojava, posebno na njenom dijelu gdje su bila zatrpana četvorica planinara, od kojih su trojica dobro organiziranom akcijom spasilačka ekipa Hrvatske i BiH spašena.

Veliki dio šume na ovom dijelu kamešnice izgorio je prije nekoliko godina u požaru, zbog čega su moguće erozije i lavine. Naši prijatelji stradali su na jednoj od lokacija na kojoj se i dalje mogu očekivati lavine, pa je potreban dodatni oprez za sve koji ne mogu odoljeti zimskim usponima. Na uskim kamenim grabenima stvore se ploče u obliku streha koje se u datom trenutku odlome i stvore lavine – kazao je Božić. On je podvukao da planinari posebno  oprezni trebaju biti kada na stari snijeg padne novi te ako je snijeg mokar.

 

Naši prijatelji su s uske ploče duge 300 metara padali 300 metara u dubinu lavine duge oko kilometar. Pravo je čudo da su trojica uopće preživjeli – dodao je Božić.